Autobanden

Een auto bestaat uit veel belangrijke onderdelen. En daar horen de banden ook bij.
Ze zorgen voor nog meer veiligheid, wanneer er in de winter gewisseld wordt van normale banden naar winterbanden.

Via het contactvlak brengen banden enorme krachten over. Dit zijn de krachten van de aandrijving, remmen, bochten en oneffenheden op de weg. Denk ook aan de invloed van vuil op straat, gelekte olie, water, sneeuw en andere vloei- en vaste stoffen.

Comfort

De wang, dat is de zijkant van de band, zorgt voor comfort.
Het profiel van de band verwerkt vuil en vocht, zodat het rubber contact met het wegdek kan blijven behouden.

Juiste bandenspanning

Juiste bandenspanning is essentieel voor de veiligheid en de levensduur van de band, en beïnvloedt in de positieve zin, het weggedrag van de auto. Controleer dan ook regelmatig de bandenspanning. Doe dat bij koude banden. Met warme banden zult u een hogere bandenspanning meten, dit, omdat warme lucht uitzet!
Te lage bandenspanning kan de levensduur van een autoband fors verkorten.

Als het profiel van de banden slechts 1,6 mm is, zult u de banden moeten vervangen.

Run flat-band

Met het relatief nieuwe type band, de run flat-band, kunt u bij een lekke band, zij het met een maximum snelheid van 80 km per uur, vaak wel op plaats van bestemming komen.
Voordelen van de run flat-band: Het bespaart ruimte en gewicht in uw auto, en u hoeft niet meteen de band te verwisselen.
Nadelen van de run flat-band: Ze zijn wel wat duurder in aanschaf, en vanwege de hardere zijkant iets minder comfortabel!

Winterbanden

Om sneeuw en water beter te kunnen verwerken, Biedt het zachtere rubber van de winterband bij temperaturen onder de 7 graden Celsius meer grip dan normale banden.

Vervang de winterbanden in het voorjaar, daar het zachtere profiel ervan boven de 7 graden namelijk veel sneller slijt.

Gebruikte banden

U wilt gebruikte banden aanschaffen? Let dan vooral op de volgende zaken:
-Of het een A-merk is. A-merken bieden altijd meer grip dan goedkopere merken.
-Dat het profiel gelijkmatig is versleten.
-Haarscheurtjes aan de zijkant, deze is dan te oud of uitgedroogd.
-Codes op de band. Behalve het formaat, kunt u ook de leeftijd van de band uit de codes afleiden.
Vier cijfers op de zijkant van een band geven de productiedatum aan. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek, en de laatste twee cijfers maken het productiejaar duidelijk. Gemiddeld gaan banden vijf jaar mee. Daarna neemt de kans op gebreken toe.

Om te voorkomen dat u door verschillende typen/merken banden geconfronteerd wordt met verschil in het weggedrag van de banden, is het raadzaam om altijd beide banden op één as te vervangen.

Gangbare en bekende bandenmerken zijn Michelin, Vredestein, Dunlop, Continental, Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Hankook en Kumho.

Stukje informatie over wielen (velgen)

Voor auto’s bestaan ruwweg twee soorten wielen; stalen wielen en aluminium, of lichtmetalen wielen.

Begin jaren tachtig kwamen de aluminium wielen op de markt. Sindsdien namen ze alleen maar toe in populariteit.
Aluminium wielen zien er mooier uit dan stalen wielen, en omdat ze lichter in gewicht zijn dan stalen wielen, bieden ze ook een betere wegligging.

Velgen?

Wielen worden ten onrechte ook wel velgen genoemd. Bij velgen gaat ‘t echter om het ronde deel van een wiel dat in combinatie met de spaken een wiel vormt.

Merken aluminium wielen

Bekende merken van lichtmetalen wielen zijn Borbet, Brock, OZ Racing, ATS, BBS, Momo, Alpina, Rial, Speedline, Ronal en TecnoMagnesio.